Kategorije
Novinski i web članci Pančevac

Teslaši, bez brige, vaš kraj ne menja lični opis

Plan za deo Tesle je iz 2011, nema suštinskih promena. Neće biti isečeni platani u Ulici Miloša Obrenovića – niko, ni u najluđim snovima, to ne bi uradio, kaže direktor JP-a „Urbanizam“

Članak preuzet iz nedeljnika Pančevac, petak 31. jul 2020., autor S. Trajković

U prethodnom broju bavili smo se traženjem balansa između životnog komfora stanara, koji žele da im ispred odavno izgrađenih zgrada ili kuća budu travnjaci i drveće, i potrebe da se grade novi stambeni objekti, kao i zaštitom životne sredine u tom kontekstu.

Primer nam je bio stambeni blok Novi svet na Tesli, s obzirom na to da je nekoliko njegovih stanovnika došlo u našu redakciju sa idejom da pišemo o njihovim primedbama na izmene i dopune plana detaljne regulacije tog stambenog bloka, koji je do 30. jula bio na javnom uvidu.

Obavezno nakon čitanja ovog teksta, pročitajte kako smo proverili iznesene informacije i otkrili kako direktor JP „Urbanizam“ obmanjuje stanovnike Tesle. Članak možete pročitati ovde.

Šta kažu građani

Prema njihovim rečima, na potezu iza četvorospratnice preko puta tržnog centra „Big“, u Ulici Miloša Obrenovića, trebalo bi da se izgrade četiri zgrade, kratka saobraćajnica, parking i trafostanica. Imali smo uvid u taj plan pa smo se uverili da je stvar urbanistički rešena baš tako.

Teslaši kažu da žele da odbrane svoj mir i zelenilo, pošto se sada tu nalaze travnjaci, drveće i dečija igrališta.

Inicijativa ta očuvanje naselja Tesla, kako se organizacija građana nazvala, ima primedbe koje se odnose na to da će nove zgrade stanarima smanjiti pogled i osvetljenje, da se će saobraćaj iz tržnog centra slivati kroz naselje pošto će nova saobraćajnica povezati ulice Stefana Stratimirovića i Jovana Ristića, kao i da će deo igrališta i zelenih površina biti oduzet.

Uz to, stanovnici Tesle se brinu da će platani u Ulici Miloša Obrenovića biti posečeni i zamenjeni manjim rastinjem kako bi se prošili parkinzi.

Argumenti gradskih urbanista

Zbog svega navedenog, razgovarali smo sa Slavetom Bojadžievskim, direktorom pančevačkog JP-a „Urbanizam“. On je najpre rekao:

Osnov izrade ovog planskog dokumenta jeste zakonska obaveza da se na svakih deset godina vrši njegovo preispitivanje, ovaj plan usvojen je juna 2011. Urbanistički planovi se rade da bi pojednostavili živote građana, odnosno da bi se podigao njihov kvalitet. Planom iz 2011. godine predviđene su značajne intervencije na Tesli.

Urbanizam radi plansku dokumentaciju za potrebe čoveka 21. veka: ne pravimo planove da bismo devastirali neki deo grada, već da bismo rešili postojeće probleme i oplemenili ga.

Slave Bojadžievski, direktor JP „Urbanizam“

– Definisano je povezivanje ulica Jovana Ristića i Stefana Stratimirovića, puem i u dužini od 95 metara, ali bez izlaska na Miloša Obrenovića, odnosno do tržnog centra „Big“ – tako ostaje i u ovom planu koji je do juče bio na javnom uvidu. Radi se o „slepoj“ ulici. Još nešto je jako važno: da je Grad pre devet godina tražio građevinsku dozvolu za spajanje tih ulica, dobio bi je – ovaj dokument kao što sam rekao, važi od 2011.

Pronađite razliku: plan iz 2011…

Prilikom obilaska terena i u razgovoru sa građanima primeđen je nedostatak parking mesta u naselju.

– Sada smo samo malo detaljnije obradili činjenice o postojanju i manjku mesta za parkiranje u Novom svetu. Ništa nismo radili nauštrb zelenih površina, ponovili smo rešenja iz plana iz 2011; napravili smo presek stanja i uneli mogućnost da se napravi još nekoliko parking mesta. Kada su zgrade u pitanju, takođe ništa posebno novo ne usvajamo: na mestima označenim sa A, B, C i D predviđeno je pre devet godina da treba da se izgrade višestambeni porodični objekti. Mi smo u našem predlogu izmenili sledeće: umesto da spratnost bude četiri sprata plus potkrovlje, sada stoji da je moguće, orjentaciono, graditi tri sprata i potkrovlje. Smatram da je opravdano što građani iako to nisu činili devet godina, sada postavljaju pitanje šta je planirano da se gradi u njihovom naselju: dokument je bio na javnom uvidu i svako je bio dobrodošao da iznese svoje sugestije ili zamerke. Dobro je da su rekli šta misle, razgovaraćemo i o tome – jasan je Bojadžievski.

Sada je, na zahtev stanara, zbog prokišnjavanja, moguće postaviti krovove na zgrade koje ih nemaju. Naravno, svaki plan nižeg reda treba da se uskladi i sa oni višeg, pa se i o tome vodilo računa.

…plan iz 2020; pa nema je

Podzemne garaže

Veoma je bitno naglasiti da će budući investitori, koji će ući u posed gradskog građevinskog zemljišta za nekoliko goda ili možda neće nikad, imati obavezu da za stanare budućih zgrada obezbede parkiranje na sopstvenoj parceli, što se najčešće rešava podzemnim garažama. Koliko će realno, biti ugrožene zelene površine?

– Da se razumemo: svaki put kada se probija neka ulica ili podiže zgrada, gradnja na neki način utiče na zelenu površinu. Ali, suštinski, ne planira se nikakva seča stabala, uništavanje okoline ili tome slično. Priča o seči platana u Ulici Miloša Obrenovića je besmislena, to se neće desiti, to niko ni u najluđim snovima nije pomislio! Ta ulica uopšte nije predmet ovog plana i rasprave, nju niko neće dotaći, pa ni stabla u njoj – eksplicitan je direktor „Urbanizma“.

On ponavlja da je plan o kome se sada govori gotovo zatečena obaveza iz 2011. i dodaje:

– Ne vidim razloge da Grad ne prihoduje prvo prodajom parcela investitorima, a onda i ubiranjem novca od plačanja komunalnih davanja. E, sad, pitanje je da li Pančevo hoće da se odrekne tih miliona, gradski čelnici mogu da kažu: dobro, nećemo ove godine raditi na komunalnoj infrastrukturi u nekom selu, ne treba nam taj novac. Ali to nije realno, zašto bi se neko odricao investicija u korist građana. I, jako je važno reći: „Urbanizam“ radi plansku dokumentaciju za potrebe čoveka 21 veka – ne pravimo planove da bismo devastirali neki deo grada, već da bismo rešili postojeće probleme i oplemenili ga.

Slave Bojadžievski će na javnoj desnici gradske Komisije za planove 7. avgusta, odgovarati na pitanja zainteresovanih građana. Svako ko je podneo bilo kakvu primedbu ili uneo sugestiju tokom trajanja javnog uvida u ovaj plan, moći će da bude na njoj. Dobro došli.

Obavezno nakon čitanja ovog teksta, pročitajte kako smo proverili iznesene informacije i otkrili kako direktor JP „Urbanizam“ obmanjuje stanovnike Tesle. Članak možete pročitati ovde.

Kompletan članak iz nedeljnika „Pančevac“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *