Kategorije
Aktivizam Objave

Članovi Inicijative satima gradske čelnike pobijali činjenicama

Drage komšije i komšinice, naši Teslaši, evo rezimea borbe naše Inicijative u petak na javnoj raspravi u gradskoj opštini.

Drage komšije i komšinice, naši Teslaši, evo prilike da sumiramo našu dosadašnju borbu za naše naselje. Svi koji su imali prilike da se upoznaju sa onim čime smo se bavili su oduševljeni odlučnošću i jedinstvom koju smo pokazali u kratkom vremenskom roku, u toku pandemije korone, letnjih odmora, pogotovo uzevši u obzir opstrukcije koje smo doživeli od strane gradskih institucija. Da li treba napomenuti da je termin za javnu raspravu izabran u leto, petak, u toku radnog vremena?

Dobili smo veliku podršku od sličnih inicijativa iz drugih gradova, napravili smo pravi rekord po broju primedaba i trajanju sednice za planove – 9 sati borbe, do kasno u noć! Pokazali smo da nema šale sa Teslašima! Bilo je tu komšija svih uzrasta, smenjivali smo se svako u skladu sa svojim obavezama, neko je ostavio decu na čuvanje, neki su uzeli slobodan dan na poslu, neki su zakasnili na posao a neki su došli posle posla! Iako se veći deo nas ne poznaje ili smo se upoznali u toku odbrane Tesle, svi smo imali istu poruku, želju, ono što nas pokreće – ne narušavajte nam naše zeleno naselje i naš dom!

Gradski predstavnici odbili su da nam kažu koji broj primedaba su dobili – samo rasprava o tome trajala je oko 15 minuta! Očigledno su se uplašili naše brojnosti jer je procena da je 2200-2500 ljudi podnelo primedbe! Podsetili bismo da je plan za Košutnjak imao 7500 primedbi u mnogo većem gradu i sa mnogo jačom kampanjom! Ovo je samo još jedan dokaz naše spremnosti da odbranimo Teslu!

Trgovali su našim zelenilom kao da smo na pijaci. Direktor JP „Urbanizam“ Slavče Bojadžievski je čas pričao kako će da uklone jednu zgradu, da bi posle rekao da će verovatno i dve, pa čas kako odustaju od plana za da uklanjaju platane, da bi posle pola sata rekao da nikada nisu ni hteli da ih seku, nadzidaće zgradu „Arome“, ali delimično, parkinzsi su ostali nejasni, iako smo im dali više predloga kako problem parkiranja može da se rešava na drugačije načine! Nakon odgovora predstavnika JP „Urbanizam“ na naše primedbe, ostalo je nejasno šta je njihov konačan predlog za Komisiju za planove, koja je posle zasedala nazatvorenom delu sednice, gde donose svoju odluku na osnovu onoga što se diskutovalo. Pretpostavka je da će predložiti delimičnu izmenu plana i vratiti je ponovo na javni uvid.

Još uvek ne znamo šta će da izmena podrazumevati, ali na osnovu cirkusa koji smo videli u petak, gde su izvrtani zakoni i svi argumenti koji su na našoj strani, pretpostavka je da neće uvažiti ni 10% naših zahteva, jer im je profit bitniji od našeg zdravlja!

Tako da nemamo izboa, nastavljamo dalje sa borbom jer je ovo bitka za naš dom, naš vazduh i zeleni raj u kome živimo! Podsetili bismo da su meštani sela Stare planine tri godine vodili bitku i dobili je na kraju, parkić na Banovom brdu je odbranjen posle godinu dana! Nadamo se da će naša borba trajati kraće, jer još nismo u fazi kada dolaze sa bagerima, što im Teslaši neće ni dozvoliti! Posle petka smo još odlučniji za borbu i koristićemo sva raspoloživa sredstva da uklonimo iz plana sve sporne odredbe! U međuvremenu ćemo raditi i na ulepšavanju našeg naselja i rešavanju konkretnih problema koje su u našoj moći a na koje nadležne institucije ne reaguju!

Do konačne pobede i odbrane Tesle, pozdravljamo vas i pozivamo da se uključite u aktivnosti Inicijative!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *