Kategorije
Aktivizam Objave

Peticija: Stop betoniranju naselja Tesla u Pančevu

Dragi Pančevci, Teslaši, samo uz pomoć svih vas možemo uspeti. Samo međusobnim podržavanjem i solidarnošću, udruženi možemo uspeti.

Zato, molimo vas da potpišete našu peticiju, da je delite, proširite među svojim prijateljima i kolegama i pomognete nam da sačuvamo Teslu od betoniranja!

Tekst peticije

Mi, potpisnici ove peticije, zahtevamo da preduzmete sve potrebne mere iz svoje nadležnosti i sprečite nameravanu novogradnju i seču drveća u naselju Tesla i da, umesto toga, javne blokovske površine u naselju sačuvate kao posebnu vrednost u izvornom obliku i dodatno ih uredite, a što je predviđeno i Generalnim urbanističkim planom za grad Pančevo. Zahtevamo da se zelenilo naselja Tesla čuva, održava i uvećava kako bismo mogli da živimo u zdravom i bezbednom okruženju!

Smatramo da urbanistički plan za naselje Tesla koji predviđa novogradnju na zelenim površinama između zgrada i na mestu dečjih igrališta, kao i seču drvoreda platana i drugog listopadnog i zimzelenog drveća, neće poboljšati kvalitet života građana, nego će ga dodatno urušiti! Nisu nam potrebni novi problemi, potrebno nam je da se sačuva ono što imamo i da se postojeći problemi neadekvatne infrastrukture, u koju nije ulagano decenijama, reše!

Zašto je ovo važno?

Prema godišnjem izveštaju Svetske organizacija Globalnog saveza za zdravlje i zagađenja (GAHP), Srbija je na 9. mestu liste zemalja po broju preuranjenih smrti nastalih kao posledica aero zagađenja. Poznato je da je Pančevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, posebno tokom zimskih meseci!

U gradu koji je ophrvan ekološkim problemima očuvanje zelenih površina i drveća u blokovskim naseljima, kakvo je Tesla, nije pitanje navike ili želje za očuvanjem životnog komfora građana, nego potreba i nužnost, u cilju očuvanja bezbednosti, zdravlja i života građana! Zelene površine u naselju Tesla nisu površine koje još nisu stigle da budu izgrađene, već uređeno zelenilo koje tu s razlogom mora da postoji! One štite naše zdravlje, naš život i našu bezbednost, kao i bezbednost stambenih i objekata javne namene.

Naše livade, platani i ostalo listopadno i zimzeleno drveće filtriraju vazduh, štite nas od aerozagađenja od saobraćaja i iz „južne zone”! Oni nam i povećavaju kiseonik i smanjuju ugljen-dioksid u vazduhu, kako leti, kada olistaju, tako i zimi kada nas ponosno, ogoljeni, čuvaju (činjenica je da krošnje drveća i bez listova zadržavaju zagađivače u većem broju, te da je tokom celog vegetacionog perioda procenat zagađujućih čestica u „zelenim delovima” gradova manji za 42% nego u delovima sa niskim drvećem malih krošnji i onim bez drveća).

Naše livade, platani i ostalo listopadno i zimzeleno drveće u naselju Tesla štite nas od buke i zagađenja uzrokovane pojačanim saobraćajem i radom TC „BIG”, a činjenica je da zagađenje i buka narušavaju zdravlje ljudi. Zeleni pojas u ulici Miloša Obrenovića planski je zasađen i kao zaštitna barijera za naselje od zagađenja koje dolazi iz hemijske industrije iz Južne zone.

Hlade nam uzavreo letnji vazduh, povećavaju njegovu vlažnost i sprečavaju stvaranje toplotnih ostrva, pa nas tako čuvaju od toplotnog udara i kardio-vaskularnih obolenja. Upijaju velike količine vode i imaju važnu ulogu u sprečavanju poplava prilikom obilnih padavina, bez njih, naselje Tesla bi se pretvorilo u jezero.

Nećemo zgrade i beton! Nećemo da plivamo ulicama posle svake veće kiše! Nećemo da trpimo vrućine od kojih možemo da se zaštitimo i koje možemo da sprečimo! Nećemo da trpimo zagađenje i buku koja ugrožava naše zdravlje!

Hoćemo naše livade, drveće i dečja igrališta na kojima će naša deca da se igraju i odrastaju! Hoćemo da sačuvamo ono što je naselju Tesla i gradu Pančevu preko potrebno – zelenilo! Hoćemo da dišemo!

Inicijativa „Odbranimo Teslu”
http://www.odbranimoteslu.info/
https://www.facebook.com/groups/316597049530130
https://twitter.com/TPancevo
https://www.instagram.com/tesla.pancevo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *