Kategorije
Novinski i web članci RTS

Od čega građani brane „Teslu“ u Pančevu

Stanovnici naselja „Tesla“ u Pančevu pokrenuli su inicijativu „Odbranimo Teslu“, jer po Generalnom urbanističkom planu grada na zelenim površinama u naselju bi trebalo da se izgrade četiri stambene zgrade, nove ulice i parkinzi.

Članak preuzet sa sajta RTS-a, sreda 16. septembar 2020., autor Goran Jovičić

Već drugi vikend, stanovnici naselja „Tesla“ okupljaju se na svojoj livadi ispred zgrada i družeći se šalju poruku gradskim urbanistima, da neće dozvoliti da im betonom zamene zelene površine i dečija igrališta.

Oni smatraju da na ovako malom prostoru nema mesta za četiri nove zgrade koje bi zaklonile i svetlost postojećim stanarima, a novim ulicama bi se ugrozila bezbednost saobraćaja.

„Napravili bi jedan, po meni, ekocid kada bi dve zelene površine, dva dečija igrališta i drvored platana zamenili betonom i zrgadama“, smatra Marko Batur iz Inicijativa „Odbranimo Teslu“.

Ističe da oni nemaju ništa protiv napretka grada, niti protiv da se ljudi doseljavaju u grad.

„To je fenomenalno i tome se radujemo, ali plan razvijanja grada treba da ide po nekim urbanističkim pravilima održivog razvoja i zaštite životne sredine“, poručuje Butur.

Žitelji naselja „Tesla“ predlažu da se grad širi prema periferiji, a ne u centru koji je već prenaseljen i infrastrukturno opterećen.

„Sad imamo problem da na svakom slobodnom prostoru gde može da se napravi zgrada, to se i čini bez da se organizuje infrastruktura, bez da se organizuju parkinzi i prostori za zabavu“, ukazuje Sanja Valković iz Udruženje građana „Zeleni most“.

Postojeći detaljni urbanistički plan za naselje „Tesla“ napravljen je još 2012. godine. Građani su ovog leta tim povodom na javnoj raspravi i podneli čak 2.000 prigovora.

U Gradskoj upravi smo saznali da će se uskoro razmatrati sve primedbe građana i da će se tek nakon toga doneti, već sad je sasvim izvesno nov korigovani Urbanistički plan detaljne regulacije. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *