Kategorije
Novinski i web članci PanPress

Incijativa „Odbranimo Teslu”: grad Pančevo radi protiv interesa svojih stanovnika

Umesto četiri zgrade, gradiće se tri ili dve.

Podelite članak sa vašim prijateljima

Članak preuzet sa sajta PanPress, 19.10.2020

Većina od 2.000 primedbi koje su građani i građanke u avgustu podneli na nacrt Izmene i dopune Plana detaljne regulacije za naselje Tesla, nisu prihvaćene, saopštila je Inicijativa „Odbranimo Teslu”. Izveštaj sa otvorene sednice Komisije za planove, koja je trajala devet sati, o čemu smo pisali, i zapisnik sa zatvorene sednice iste komisije, u čiji su posed došli predstavnici Incijative, pokazuju da su neke primedbe ipak prihvaćene:

  1. Umesto četiri zgrade, gradiće se tri ili dve (dve svakako – preko puta Aviva i kod Gradske pekare).
  2. Saobraćajnica sa parkinzima, preko dečjeg igrališta (produžetak Ul. Jovana Ristića, bivša Marije Bursać) neće se graditi. Umesto objekata C i D planiranih na tom mestu Komisija predlaže da se „preispita mogućnost gradnje objekata socijalne zaštite (dečjeg vrtića i sl.) za kojima je iskazana potreba u primedbama građana.”
  3. Drvored platana se neće seći
  4. Zgrada supermarkta „Aroma” neće da se nadograđuje u zahtevanoj spratnosti (pola objekta – četiri sprata, druga polovina – osam spratova) nego „samo” četiri sprata zato što su Skupštine stanara zgrada iza ovog objekta uputile primedbe u kojima se protive bilo kakvom povećanju spratnosti.

Prema proceduri, plan se vraća u JP „Urbanizam“ na doradu, a javni uvid će trajati 15 dana.

Za aktiviste iz Incijative „Odbranimo Teslu” izveštaj Komisije je bio očekivan. Ipak, kažu da su gajili nadu da će među članovima i članicama tog tela prevladati zdrav razum i minimum profesionalizma, nakon predatog veliko broja primedbi.

„Sada je jasno i zapisano izveštajem da grad Pančevo radi protiv interesa svojih stanovnika i da i za toga najverovatnije stoje sumnjivi i pohlepni lični interesi pojedinaca ili grupe pojedinaca. Nema drugog objašnjenja za takav plan za naselje `Tesla`. Njihova pohlepa nas uništava”, poručuju iz te Inicijative.

Oni podsećaju da su pokrenuli i peticiju i razne druge aktivnosti tokom kako bi informisali građane u vezi plana za „Teslu” i drugih problema u gradu, kao što su problem Gradskog parka, množenje splavova na Keju, „divljanje” u izgradnji novih stambenih objekata sa sumanitim brojem etaža.

„Jednostavno infrastruktura i ovaj grad ne može to da izdrži i nervoza se oseća među ljudima”, zaključuju u Inicijativi.

Navode i da su ih prijatno iznenanadili građani i građanke koji su se odazvali u velikim broju njihovim aktivnostima, da iamju veliku podršku i pomoć od njih.

Dodaju da je za kratko vreme Inicijativa prepoznata i na regionalnom nivou.

„Pored podrške koju dobijamo počeli su i izvesni negativni pritisci, ali bismo poručili svima da mi našu kičmu nećemo savijati ni pod kakvim pritiscima. Planiramo da organizujemo i tribine u Pančevu, da nastavimo i dalje da informišemo stanovnike i podižemo svest o tome da moramo po svaku cenu da zaustavimo gradnju na Tesli i sve druge štetne planove koji bi uticali i na druga naselja i u isto vreme bavimo se rešenjima postojećih problema i unapređivanjem našeg naselja. Koristimo i koristićemo sva moguća pravna sredstva za naš cilj”, kažu u Inicijativi „Odbranimo Teslu”.

Podelite članak sa vašim prijateljima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *