Kategorije
Novinski i web članci PanPress

Incijativa „Odbranimo Teslu”: grad Pančevo radi protiv interesa svojih stanovnika

Umesto četiri zgrade, gradiće se tri ili dve.

Članak preuzet sa sajta PanPress, 19.10.2020

Većina od 2.000 primedbi koje su građani i građanke u avgustu podneli na nacrt Izmene i dopune Plana detaljne regulacije za naselje Tesla, nisu prihvaćene, saopštila je Inicijativa „Odbranimo Teslu”. Izveštaj sa otvorene sednice Komisije za planove, koja je trajala devet sati, o čemu smo pisali, i zapisnik sa zatvorene sednice iste komisije, u čiji su posed došli predstavnici Incijative, pokazuju da su neke primedbe ipak prihvaćene:

  1. Umesto četiri zgrade, gradiće se tri ili dve (dve svakako – preko puta Aviva i kod Gradske pekare).
  2. Saobraćajnica sa parkinzima, preko dečjeg igrališta (produžetak Ul. Jovana Ristića, bivša Marije Bursać) neće se graditi. Umesto objekata C i D planiranih na tom mestu Komisija predlaže da se „preispita mogućnost gradnje objekata socijalne zaštite (dečjeg vrtića i sl.) za kojima je iskazana potreba u primedbama građana.”
  3. Drvored platana se neće seći
  4. Zgrada supermarkta „Aroma” neće da se nadograđuje u zahtevanoj spratnosti (pola objekta – četiri sprata, druga polovina – osam spratova) nego „samo” četiri sprata zato što su Skupštine stanara zgrada iza ovog objekta uputile primedbe u kojima se protive bilo kakvom povećanju spratnosti.

Prema proceduri, plan se vraća u JP „Urbanizam“ na doradu, a javni uvid će trajati 15 dana.

Za aktiviste iz Incijative „Odbranimo Teslu” izveštaj Komisije je bio očekivan. Ipak, kažu da su gajili nadu da će među članovima i članicama tog tela prevladati zdrav razum i minimum profesionalizma, nakon predatog veliko broja primedbi.

„Sada je jasno i zapisano izveštajem da grad Pančevo radi protiv interesa svojih stanovnika i da i za toga najverovatnije stoje sumnjivi i pohlepni lični interesi pojedinaca ili grupe pojedinaca. Nema drugog objašnjenja za takav plan za naselje `Tesla`. Njihova pohlepa nas uništava”, poručuju iz te Inicijative.

Oni podsećaju da su pokrenuli i peticiju i razne druge aktivnosti tokom kako bi informisali građane u vezi plana za „Teslu” i drugih problema u gradu, kao što su problem Gradskog parka, množenje splavova na Keju, „divljanje” u izgradnji novih stambenih objekata sa sumanitim brojem etaža.

„Jednostavno infrastruktura i ovaj grad ne može to da izdrži i nervoza se oseća među ljudima”, zaključuju u Inicijativi.

Navode i da su ih prijatno iznenanadili građani i građanke koji su se odazvali u velikim broju njihovim aktivnostima, da iamju veliku podršku i pomoć od njih.

Dodaju da je za kratko vreme Inicijativa prepoznata i na regionalnom nivou.

„Pored podrške koju dobijamo počeli su i izvesni negativni pritisci, ali bismo poručili svima da mi našu kičmu nećemo savijati ni pod kakvim pritiscima. Planiramo da organizujemo i tribine u Pančevu, da nastavimo i dalje da informišemo stanovnike i podižemo svest o tome da moramo po svaku cenu da zaustavimo gradnju na Tesli i sve druge štetne planove koji bi uticali i na druga naselja i u isto vreme bavimo se rešenjima postojećih problema i unapređivanjem našeg naselja. Koristimo i koristićemo sva moguća pravna sredstva za naš cilj”, kažu u Inicijativi „Odbranimo Teslu”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *