Kategorije
013 Info Novinski i web članci

PANČEVO: Inicijativi „Odbranimo Teslu“ nagrada „Pokretači promena 2020″

Inicijativa „Odbranimo Teslu“ dobila je nagradu „Pokretači promena“ za 2020. godinu. Ova pančevačka incijativa prepoznata je i nagrađena u kategoriji „Pohod na aktivizam“ kao jedna od pet najznačajnijih inicijativa ove godine.

Članak preuzet sa 013info, 25.11.2020, Autor: Aleksandar Stojković

Inicijativa „Odbranimo Teslu“ dobila je nagradu „Pokretači promena“ za 2020. godinu. Ova pančevačka incijativa prepoznata je i nagrađena u kategoriji „Pohod na aktivizam“ kao jedna od pet najznačajnijih inicijativa ove godine.

Ova nagrada namenjena je neformalnoj grupi odnosno uspešnoj aktivističkoj inicijativi koja je kroz rešavanje lokalnog, regionalnog ili nacionalnog problema od javnog značaja uspešno aktivirala veliki broj građana. Ova kategorija namenjena je isključivo neformalnim grupama.

Dobrivoje Milosavljević, koji je u ime Inicijative „Odbranimo Teslu“ primio nagradu, rekao je da ona dolazi u pravom trenutku.

– Nagrada dolazi u trenutku kada je grad rešio da otuđi fantomske parcele na postojećim javnim zelenim površinama. Nadamo se da će posle ovoga grad hteti da razgovara sa nama i da uvaži potrebe svojih stanovnika, rekao je Milosavljević.

Bez aktivnog učešća građana i civilnog društva u prepoznavanju i rešavanju problema u zajednici nema napretka. Javno zagovaranje omogućava organizovanim građanima da dođu do željenih promena, utiču na donosioce odluka i da pritom pridobiju podršku šireg kruga građana. Mnogobrojne aktivnosti organizacija i građana često ostaju nepriznate i nedovoljno vidljive za veliki deo javnosti i upravo vođena time, te je zato i pokrenuta inicijativa za dodelu godišnje nagrade za aktivne građane. Nagrade koja slavi pokretače promena, motivisane građane koji istrajavaju u svojim naporima da poboljšaju svoj i živote svojih sugrađana. Nagrada je ove godine pripala i jednoj pančevačkoj inicijativi.

Projekat je trogodišnja inicijativa koju sprovodi BOŠ, u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) Srbija.

Jedan odgovor na „PANČEVO: Inicijativi „Odbranimo Teslu“ nagrada „Pokretači promena 2020″“

Svedoci smo bahatog urbanističkog planiranja u celoj Srbiji nezabelezenog u dosadašnjoj praksi. Rane tj. Prve faze izrade plana moraju biti usaglašene sa interesima postojećih korisnika-stanovnika planskog područja. Pančevci svesniji i aktivniji od mojih Smederevaca. Veliki pozdrav i podrška.od Arh. Urb. U penziji.!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *