Kategorije
Aktivizam Objave

237 metara ponosa

Možda bi se naslov mogao nazvati sasvim obično, kao recimo “237 metara novog trotoara u naselju Tesla”, koji bi u sebi podrazumevao da u potpunosti zadovoljava standarde modernog čoveka, da nije gradske vlasti koja svaku sitnicu koju uradi uzdiže u nebo kao da je u pitanju asfalt svetskog kvaliteta, kao da je trotoar avionska pista.

Možda bi se naslov mogao nazvati sasvim obično, kao recimo “237 metara novog trotoara u naselju Tesla”, koji bi u sebi podrazumevao da u potpunosti zadovoljava standarde modernog čoveka, da nije gradske vlasti koja svaku sitnicu koju uradi uzdiže u nebo kao da je u pitanju asfalt svetskog kvaliteta, kao da je trotoar avionska pista.

Možda bi i to uzdizanje imalo smisla i opravdanja da nema građana koji će primetiti sistemske propuste i probleme, vidljive najobičnijem čoveku. Neko bi mi rekao da “tražim dlaku u jajetu”, jer takav je bio jedan od skorijih komentara na Facebook-u nakon što sam okačio prvobitne fotografije iz ovog članka i kada sam naveo sve propuste, greške i gluposti koje su se javile prilikom izrade tih famoznih 237 metara, potpuno prenebregnuvši to da sam napisao da je sam trotoar dobar.

Ali nažalost sve što ide u tih famoznih 237 metara je (da krenemo sa nabrajanjem):

  1. jedno slomljeno drvo 28.11.2020 od strane izvođača (prijavljeno komunalnoj policiji od strane članova inicijative “Odbranimo Teslu”)
  2. ivičnjaci koji su se dan nakon fotografisanja gradskih čelnika na jednom mestu izvalili
  3. behaton blokovi ivičnjaka koji nisu zabetonirani, već samo čekaju da ih neko sledeće vozilo očas posla razvali
  4. Ivičnjaci koji nisu oboreni sa standardne visine na visinu potrebnu za prilaz biciklista, dečijih kolica ili trotineta pa i invalidskih kolica
  5. asfalt koji se kruni običnom obućom na više mesta (najviče blizu ivičnjaka)
  6. prilaz sa trotoara kolovozu kojim se upada u rupu visine od oko 5cm (što je zatečeno stanje, ali bože moj, nećemo sada valjda to da ispravljamo!?)
  7. gomila šuta ostavljenog oko mesta radova zajedno sa trinaest razbacanih behaton blokova…

Sve ovo se može videti u fotografijama i screenshotovima ispod, pa i na sajtovima gde su ovi uspesi u naselju “Tesla” na sva zvona objavljeni.

Screenshot sa snimka RTV Pančevo
https://www.youtube.com/watch?v=nZG298dyBqE
Preuzeto sa sajta Lokalne Vesti
http://www.lokalnevesti.rs/2020/11/27/u-pancevu-je-u-toku-asfaltiranje-vise-ulica-u-razlicitim-naseljima/

Sve što su radnici Srem put, Ruma ostavili iza sebe

Da li treba sve ono sa spiska pominjati u fantastičnih 237 metara trotoara u ovom slučaju? Naravno da treba. Da li je to trebalo da se dogodi? Svakako da ne. Gradski čelnici reći će da ćemo se za 237 metara u sekundi brže kretati ovim trotoarom, da se možemo hvaliti da smo 237 puta jači od ostalih naselja i da ćemo 237% bolje živeti nego ranije. Ionako se ljudi ne obaziru na detalje, gledaju površnost, gledaju celinu a nažalost đavo se u detaljima krije. Šta ukoliko neko od građana izvrne članak na tom istom ivičnjaku? Ko je kriv? Šta ukoliko neko padne i udari se na behaton ostavljen na zelenoj površini? Šta ukoliko vozilo upadne u procep između kolovoznog zastora i ivičnjaka i odvali točak ili ne daj bože doživi saobraćajnu nezgodu?

Stoga sam u subotu 5.12.2020. javno izvrnuo ruglu izvođača radova Srem put, Ruma i gradsku upravu Pančeva prozivajući ih za sve ono čime su se oni na sva zvona pohvalili. U slučaju naselja “Tesla” trebali bi i morali dva i više puta da razmisle pre nego što se pohvale ovako nakaradnim ivičnjacima, asfaltom ili pak đubretom i šutom koje je izvođač ostavio pride uz novoizgrađeni trotoar. To nije za hvaljenje. To je za kritiku. Ne samo od strane saobraćajnog inženjera koji bi to primetio, već i od strane najobičnijeg čoveka koji živi u ovom naselju.

Jedina pozitivna stvar u svemu ovome je da je ta javna kritika na društvenim mrežama donela rezultate, pa su se majstori pojavili opet već u nedelju 6.12.2020 i oborili ivičnjak na jednom od četiri prilaza pešačkom prelazu, zabetonirali jedan od tri ivičnjaka i odneli 13 behaton kocki koje su ostavili. I danas, 7.12.2020 opet su majstori na mestu – ispravljaju sopstvene greške i propuste. Sve ostalo sa spiska i dalje stoji. Izgleda da kritika mora da bude konstantna, prozivanje javno i na sav glas, opravdano, dokumentovano i činjenično. Sve dok gradska vlast ne shvati da i ovih realno malih 237 metara treba da se uradi kvalitetno, sve dok se sve sistemske greške u poslu ne isprave. Stoga sam i lično poslao prijavu saobraćajnoj inspekciji *insistirajući da oni kao nadzorni organ koji treba da kontroliše izvođača nalože istom da sve sistemske propuste ispravi.

Moram samo napomenuti da ostale radove po Pančevu koji su planirani ili su već završeni nisam uspeo da obiđem. Radi se o ulicama u naselju Misa, Kotež, Gornji Grad. Neke sam obišao sopstvenim vozilom, moram priznati da su (osim naravno nedovršenosti u vidu ivičnjaka ili horizontalne signalizacije) potpuno zadovoljavajući. Tako da sa tog aspekta običnom čoveku su odlični. Saobraćajnom inženjeru su nedovršeni kao što rekoh. Nisu kompletni, a da li će biti – ostaje da vidimo. Kako je novinarka RTV Pančevo izjavila (http://rtvpancevo.rs/2020/11/27/maja-vitman-asfaltiranje/):

“Za samo dva meseca urađeno je mnogo toga u Gradu. Stanovnici Mise, Tesle, Koteža i Gornjeg Grada sada sa zadovoljstvom i ponosom mogu da šetaju novim ulicama.

U slučaju naselja “Tesla”, gde se građani sa pravom bune protiv izgradnje četiri nove višespratnice, uzurpiranju zelenih površina i rušenju dečijih igrališta, nesistemskog rešavanja problema parkiranja, kojima je sa ovih famoznih 237 metara udaren šamar u lice zbog toga – oni mogu sa podsmehom da gledaju na izjave gradskih čelnika, nedovršen posao na 237 metara novog asfaltnog trotoara postojeće ulice i da kažu “Ma da, važi – sa ponosom sigurno…”

Autor teksta je član inicijative „Odbranimo Teslu“ i diplomirani saobraćajni inženjer za drumski i gradski saobraćaj i transport.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *