Kategorije
Aktivizam Objave

Odbranimo Teslu: Borba stanara „Tesle“ za pravo na svetlost, čist vazduh i zeleno okruženje

Ili zašto Javno preduzeće „Urbanizam“ Pančevo iz svog naziva treba da ukloni naziv „javno“ i deklariše se otvoreno kao servis u službi privatnih investitora.

Ili zašto Javno preduzeće  „Urbanizam“ Pančevo iz svog naziva treba da ukloni naziv „javno“ i deklariše se otvoreno kao servis u službi privatnih investitora

Kada su se pre manje od godinu dana stanovnici naselja „Tesla“ usprotivili spornom Planu detaljne regulacije za naselje (PDR) Tesla i privremeno sprečili njegovo usvajanje, jer bi doveo do nepovratne devastacije kvaliteta stanovanja i života u naselju, borba za „Teslu“ i za pravo za život u zdravijem okruženju njenog stanovništva traje neprestano.

Iako je grad Pančevo još 2019. godine, pre objave javnog uvida za PDR Tesla, doneo odluku da dve velike zelene površine na „Tesli“ sa dečjim igralištem i bregićem za sankanje otuđi od javnosti i proda građevinskim investitorima, tzv. Program otuđenja zemljišta još uvek nije sproveden pravovremenom reakcijom stanovnika i stanovnica „Tesle“. 

Zahvaljujući velikom broju argumentovanih primedaba građana i građanki PDR Tesla je vraćen na doradu i biće ponovo izložen javnosti na uvid, ali bez namere da se novim planom odgovori na stvarne potrebe stanovništva naselje i doprinese njegovom pozitivnom razvoju, nego da se izađe u susret potrebama građevinskih investitora. Iz tog razloga, stanovnici i stanovnice naselja „Tesla“ su tokom aprila i maja 2021. godine , pokrenuli više pravnih procedura, uključujući i inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti  PDR Tesla pred Ustavnim sudom.     

U nastavku se nalazi samo nekoliko primera kršenja zakona i procedura od strane JP „Urbanizam“ po pitanju PDR Tesla i na koji način bi realizacija plana imala direktan negativni uticaj na zdravlje i kvalitet stanovanja Teslaša i Teslašica, uskraćivanjem svetlosti, povećanjem zagađenja i  smanjenjem zelenila i mesta za dečju igru u naselju „Tesla“.

1. „Prekrajanje“ minimalno propisanih zelenih površina

Uslovi JP „Zelenilo” propisuju da je potrebno obezbediti 16-20 m² zelenila po glavi stanovnika naselja „Tesla“. Ista norma je navedena i u PDR „Tesla“. Prema zvaničnim podacima naselje „Tesla“ ima 116.513 m² zelenih površina i 9222 stanovnika. To znači da naselje trenutno ima 12,63 m² zelenila po glavi stanovnika, čime već ne ispunjava uslove JP „Zelenilo”. Uvođenjem novih stambenih objekata i parkinga na mestu postojećih zelenih površina ovo stanje bi bilo dodatno pogoršano, ali i bilo suprotno minimumu propisanom važećim pravnim aktima.

Takođe, uočili smo još jednu kardinalnu grešku koja se kosi, ne samo sa osnovim lekcijama iz urbanizma, nego i sa Zakonom o prostornom planiranju i izgradnji. Naime, granice urbanog bloka 01 prema obrađivaču iz JP Urbanizam su „nameštene“ tako da se minimalan procenat zelenila i indeks izgrađenosti uklope u propisane urbanističke parametre.  Ali, kada zaista primenite znanje stečeno na Arhitektonskom fakultetu bilo gde u svetu i kada primenite navedeni Zakon, dobiju se sasvim drugi parametri mimo urbanističkih parametara. Drugim rečima,  plan za Teslu NE ISPUNJAVA propisan minimalni procenat zelenih površina od 30% i pored „štelovanja“ JP Urbanizam! Komisija za planove koja bi trebalo da prekontroliše ovakve stvari je izgleda  „zažmurila“  na oba oka.

Livadica koju žele da izbetoniraju i izgrade novi objekat

2. Manipulacija koeficijentima za parking mesta

Sabiranjem postojećih i novoprojektovanih parking mesta dolazi se do zbira od 1.300 parking mesta u naselju „Tesla“. Kada se izračuna indeks parkiranja dolazi se do podatka da bi on iznosio svega 0,38 parking mesta po stanu. Prema pravilima definisanim u urbanističkim planovima, neophodno je obezbediti jedno parking mesto za jednu stambenu jedinicu. Izgradnjom novih stambenih objekata i nadogradnjama, gde okvirno može da se napravi još preko 200 dodatnih stambenih jedinica, indeks parkiranja bio bi još manji od 0,38. Usvajanjem PDR Tesla uslovi za parkiranje biti još gori nego što je trenutna situacija.

Pronašli smo čak i neke parking zone  koje su preprojektovane tako da imaju manje parking mesta nego sada! Planom nisu evidentirane ni postojeće parking zone. Podsetimo se da su novi plan za „Teslu“ radili pukim kopiranjem starog plana tako što su kopirali i greške starog plana pa su nekoliko postojećih parking zona označili kao novoprojektovane. Takva vrsta „profesionalne“ izrade plana naplaćena je 54.000 evra iz džepova građana!

3. Ukidanje prava na svetlost, vazduh i zeleno okruženje

Jedan od „sjajnih“ bisera PDR Tesla je i povećanje spratnosti trgovinskog objekta „Aroma“, čime bi se dodatno ugrozio kvalitet života i zdravlje stanara susednih zgrada, a posebno onih na nižim spratovima, koji već imaju ogromne probleme sa bukom koja dolazi iz „Arome“ koja je preblizu stambenih objekata.

Kako nam je direkor JP „Urbanizam“ rekao na javnoj raspravi povodom nadogradnje objekta, postoje nekakve zatečene obaveze prema investitoru. Pri tome, prema stanarima koji se nalaze na 5 m od pomenutog objekta, ne postoje nikakve zatečene obaveze! Znači, džepovima investitorima se izlazi u susret nauštrb kvaliteta stanovanja postojećih stanara!

 Ako se nadogradi, pomenuti objekat takođe će umanjiti cenu stanova kao i dostupnost sunčeve svetlosti. U nastavku možete videti kako bi to moglo izgledati. Takođe bi jedno prelepo drvo, staro preko 100 godina, bilo ugroženo.

Bela topola koja je ugrožena potencijalnom nadogradnjom Arome. Procenjeno je da je stara preko 100 godina!

Otimačinom zelenila, uništenjem dečjih igrališta bi se izgradio najveći objekat na „Tesli“ koji bi značajno narušio kvalitet stanovanja u ulici Stefana Stratimirovića 2-8  (preko puta Tržnog centra BIG). Utvrdili smo dijagramom da stanari neće imati sunčevu svetlost većim delom zime ukoliko se izgradi novi objekat. To za posledicu neće imati samo pad cene stanova nego će verovatno narušiti i zdravlje stanara jer je sunčeva svetlost u zimskim mesecima jako bitna za zdravlje, a u našoj zemlji razloga zа narušavanje zdrаvljа ne manjka.

#GrađaniImajuMoć

Objekat (katastarska parcela 4685/1) čija bi prva etaža (PDR Tesla 2020.) odnosno prva i druga etaža (PDR Tesla 2011) u potpunosti bila bez insolacije u zimskom periodu nakon izgradnje objekta B (Ulica Stefana Stratimirovića 2, 4, 6).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *