Gde je u stvari problem?

Zašto je ova inicijativa napravljena, zašto je jako bitna za stanovnike Tesle i kako da se uključite

Parking umesto zelenila

Po novom planu regulacije grada Pančeva za opštinu Tesla, planirano je proširivanje parking prostora na više lokacija koje podrazumevaju uklanjanje velikog broja zelenila i drveća u naselju. Koliko god proširivanje parking prostora zvučalo dobro, pogotovo imajući u vidu probleme tog tipa u naselju, izgradnja novih parking kapaciteta ne bi smela da bude na uštrp ili na štetu postojećem zelenilu pogotovo ukoliko se radi o starim, zdravim i visokim stablima. Osim toga, po standardu – na jedan stan treba da bude 1,5 parking mesto (takozvani indeks parkiranja – 1,5), a imajući u vidu da trenutno na Tesli ima oko 3500 stambenih jedinica, a da se planom broj parking mesta povećava na oko 1300, jasno je da ovo povećanje neće bitno uticati na rešavanje tog problema, jer će indeks parkiranja biti povećan svega na 0.37.

Seča drveća u Miloša Obrenovića

Takođe, planirana je i seča drvoreda u ulici Miloša Obrenovića, koje bi se zamenilo nižim rastinjem i nižim drvećem, čime bi stanovnici ove ulice ostali bez zelenog pojasa koje stanovnike štiti od buke i zagađenja, a i koje jedna od prelepih karakteristika našeg naselja. Zamislite ovu ulicu bez drveća!

Izgradnja novih zgrada umesto igrališta i zelenila

Osim toga, planirana je izgradnja četiri nove zgrade: jedna u ulici Miloša Obrenovića, direktno preko puta BIG shopping centra (bivšeg Aviv parka) na mestu postojećeg zelenila i dečijeg igrališta, dve na potezu koji bi spojio ulice Jovana Ristića i Stefana Stratimirovića što bi dodatno napravilo saobraćajni haos u ovom delu naselja i oduzelo još zelenila i jedno igralište, i poslednja na ćošku ulice Stefana Stratimirovića, tj na potezu od zapuštenog frizerskog salona prema pekari, čim se okolnim zgradama ukida prirodna svetlost i opet – uništava zelenilo. Sve u svemu – cilj da se što više nagura zgrada u naselju na štetu zelenila i igrališta koje nam je preko potrebno, kako za decu, tako i za njihove roditelje. Tesla je naselje sa što više dece iz godine u godinu i umesto da se ulaže u kvalitet života – ulaže se u još veći broj zgrada na štetu vrtića gde je ionako već sada ogromna gužva. Novac umesto za ovakve projekte bolje da je uložen u popravljanje i proširivanje SVIH igrališta u naselju za korist mališana.

Da li deca na Tesli zaslužuju ovakvo igralište ispred vrtića?

Sve ovo, detaljno od kratkog opisa razloga napisano je u primedbi Sekretarijatu za urbanizam koju možete skinuti, odštampati i predati u Gradski uslužni centar opštine Pančevo prema uputstvu opisanom na prvoj strani.